Gratis verzending vanaf €60,- | Snelle levering

Een zwembad opzetten

BELANGRIJK: Voordat u begint met werkzaamheden op uw terrein, zorg ervoor dat de juiste instanties of gemeente op de hoogte is gesteld en eventuele vergunningen zijn aangevraagd. Dit voorkomt boetes en zorgt ervoor dat u lang kunt gaan genieten van uw bad. Dit is vooral van belang wanneer u in een monumentaal pand woont, of wanneer er bomen gekapt moeten worden.

Voordat de installatie kan beginnen zijn er een aantal principes waar naar gekeken moet worden. Het meest belangrijke is dat het bad op een vlak, stabiel, horizontaal en waterpas terrein geplaatst moet worden. Als dit niet het geval is, moet dit eerst gecreëerd worden of een andere plek gezocht worden. Zorg er daarnaast voor dat er ten alle tijden twee volwassenen aanwezig zijn bij de installatie, en dat tijdens de installatie er geen harde wind staat. Houdt rekening met de instructies gegeven voor het installeren van uw bad. Als deze niet worden gehandhaafd, vallen eventuele kapotte onderdelen niet meer onder de garantie.

Geheugensteuntje: 1.000L = 1 m³ = 1.000 kg.

Zomerklaar maken van uw zwembad

Lopen de temperaturen weer op tot aangename waardes en kunt u niet wachten om het nieuwe seizoen weer te beginnen? Loop dan de volgende stappen na om het zwembadwater weer helemaal klaar te maken:

 1. Controleer het water. Is het heel erg vuil, haal dan een deel van het water of wanneer het kan al het water uit het bad.
 2. Verwijder vuil en afzetting met lauw water en een borstel.
 3. Zuig grof vuil van de bodem en neem een eventuele vetrand af met een randreiniger.
 4. Vul het bad volledig met water wanneer alles schoon is.
 5. Maak de filterinstallatie klaar voor gebruik. Vervang de nodige materialen door nieuw (bijvoorbeeld als het zand al 5 jaar oud is) en controleer alle leidingen en ontluchters. Laat de filters lopen totdat het water weer helder is.
 6. Loop accessoires zoals bodemreinigers, afsluiters en thermometers na. Vervang de testset.
 7. Laat het winterkleed drogen in de zon.
 8. Zorg dat het water veilig en gezond is door gebruik te maken van de juiste waterbehandeling.

Winterklaar maken van uw zwembad

Als uw zwembad geschikt is om te overwinteren dan zijn er een aantal stappen die gevolgd kunnen worden. Stalen frame baden en baden met een opblaasbaar element zijn hiervoor vaak niet geschikt. Voor alle andere baden gelden de volgende stappen:

 1. Wacht tot de temperatuur van het water onder de 15°C is gekomen.
 2. Laat het water zakken tot onder de skimmer of filterinstallatie
 3. Dicht de inlaatbuis af met een winterstop
 4. Maak het bad schoon van bladeren, vette afzettingen op de randen en andere plekken waar viezigheid is. Dit voorkomt de groei van algen.
 5. Vul het bad met winterproducten, zoals anti-alg. LET OP! Dit is geen antivries. Het water kan dus alsnog bevriezen.
 6. Leg een winterkleed op het zwembad. Houdt hierbij rekening met eventueel regenwater en leg hiervoor een drain aan of laat het kleed schuin aflopen.
 7. Koppel elementen zoals de slangen en het filtersysteem los. Maakt deze schoon en droog en berg ze op een droge locatie op. Tap alle leidingen af en laat deze open staan.
 8. Als u een zomerkleed heeft, maak deze goed droog en berg het op in talkpoeder en zwart plastic. Dit zorgt voor het behoud van het kleed om het volgende seizoen weer mee te gaan.
 9. Zoals gezegd kan het water wel degelijk bevriezen. Sla het ijs nooit kapot; door het drukverschil kan dit problemen veroorzaken met de liner. Als het water dus bevroren is: laat het ijs met rust!